Vårt material

Kvistviks produkter tillverkas för det mesta av fullnarvsläder (eng: full grain leather), som består av det yttersta lagret av ko- och kalvhud. Fullnarvsläder är, tack vare sina starka fibrer, extremt starkt och stryktåligt, och blir bara snyggare och mjukare ju mer det används. Lädrets olika små märken och andra ”brister” lämnar vi ofta synliga (förutsatt att de inte är alltför stora), då vi anser att de ger varje produkt en unik karaktär. Dessa märken på lädrets yta är en konsekvens av (och kvitto på) att djuret har levt ett fritt liv ute i naturen där det har kommit i kontakt med träd, grenar och andra djur som har lämnat märken i huden.

 

Fullnarvsläder

Färger och ytbehandling

Vårt läder i bland annat färgerna ASKA och RUSTIK behandlas med oljor som garanterar högsta möjliga stryktålighet men som också gör att lädret blir väldigt känsligt för beröring. Detta innebär att det patineras väldigt fort, vilket är en anledning till att produkterna i dessa färger är kundfavoriter. Andra färger tar längre tid för att ”brytas” in, så som det italienska Vachetta-lädret. Lädret köper vi in från olika mindre garverier runtom i Europa – främst från Italien, men även från andra länder med stor garveritradition så som Ryssland, Serbien och Tyskland. Vårt val av kvalitetsläder återspeglas även i våra produkters utformning, där vi undviker innerfoder i största mån, för att istället kunna framhäva lädrets kvalitet genom att synliggöra lädrets baksida.

Varaktighet ger prisvärda produkter

För att garantera mångårigt användande och undvika produkter som går sönder efter ett par år utesluter vi komponenter i våra produkter som har en tendens att gå sönder. Detta innebär att vi bland annat aldrig använder dragkedjor eller plastdetaljer. Istället använder vi främst olika typer av spännen och nitar. Utöver detta använder vi för det mesta polyestertråd, som är den starkaste tråd som finns för kommersiellt bruk. Vi tillverkar även produkterna så att, om man skulle råka skada produkten, vilken läderhantverkare (exempelvis skomakare) som helst kan komma åt alla delar av varje produkt för att genomföra en reparation. Detta garanterar, tillsammans med det stryktåliga lädret, att alla våra produkter varar i många år.